У Сумській області відкрилася комунальна Миколаївська сироварня ‒ через рік, як ухвалили рішення щодо її створення.
Про це повідомили в Сумській обласній військовій адміністрації.
Нині завершено монтаж цеху й обладнання для виробництва продукції, підведено комунікації, налагоджено технологічний процес перероблення молока і вже отримано першу продукцію.
На початках Миколаївська сироварня планує переробляти 500 л молока за зміну, виробляти м’які сири для населення й закритих закладів Миколаївської громади. Молочну сировину постачатимуть селяни. Проєктна потужність сироварні ‒ 1 тис. л молока за зміну.
Також сироварня має свій автомобіль для перевезення до 4 тис. л сирого молока.
Проєкт будівництва цеху з перероблення молока реалізовувався в рамках Програми розвитку агропромислового комплексу Сумської області на період до 2027 року. У 2023 році отримано часткове відшкодування з обласного бюджету ‒ 2,7 млн грн, або 80% від вартості об’єкта.
«Під час війни в селищі відбувалося скорочення великої рогатої худоби. Тому ми вирішили допомогти жителям, ‒ зазначив Миколаївський селищний голова Сергій Пасько. ‒ Ми маємо можливість купувати молоко за високою ціною, але просили людей, щоб вони надавали якісне молоко, а ми, своєю чергою, робитимемо якісну продукцію».
Це ‒ невеликий проєкт у межах громади, додав він. Сироварня забезпечує 5 робочих місць.
«Уже на першому році роботи підприємство дасть 250 тис. грн надходжень у різні бюджети», – наголосив Сергій Пасько.
Як повідомлялося, «Агропродсервіс» планує побудувати сироварню.