Вівторок, 11 Листопада, 2025
немає результатів
подивитись усі результати
KIP@IHФO
  • ГОЛОВНА
  • КРОПИВНИЦЬКИЙ
  • ЕКОНОМІКА
  • СУСПІЛЬСТВО
  • КУЛЬТУРА
    • ПРИВІТАННЯ
    • ПРИВІТАННЯ НА ІМЕНИНИ
    • ПОБАЖАННЯ
    • Календарні свята
    • НАРОДНІ ПРИКМЕТИ
    • Тости
    • Що подарувати?
  • ЗДОРОВ’Я
  • ДІМ
    • ІНТЕРЬЕР
    • САД/ГОРОД
    • ПОСЛУГИ
  • ТЕХНО
    • ЕЛЕКТРОНІКА
    • ГАДЖЕТИ
    • КРИПТОВАЛЮТИ
  • АВТО
KIP@-IHФO
  • ГОЛОВНА
  • КРОПИВНИЦЬКИЙ
  • ЕКОНОМІКА
  • СУСПІЛЬСТВО
  • КУЛЬТУРА
    • ПРИВІТАННЯ
    • ПРИВІТАННЯ НА ІМЕНИНИ
    • ПОБАЖАННЯ
    • Календарні свята
    • НАРОДНІ ПРИКМЕТИ
    • Тости
    • Що подарувати?
  • ЗДОРОВ’Я
  • ДІМ
    • ІНТЕРЬЕР
    • САД/ГОРОД
    • ПОСЛУГИ
  • ТЕХНО
    • ЕЛЕКТРОНІКА
    • ГАДЖЕТИ
    • КРИПТОВАЛЮТИ
  • АВТО
немає результатів
подивитись усі результати
KIP@-IHФO
немає результатів
подивитись усі результати
Головна ЕКОНОМІКА

Як збільшити молочну продуктивність свиноматки – Економіка

опублікував Kira
22.10.2024
в ЕКОНОМІКА
0 0
Як збільшити молочну продуктивність свиноматки – Економіка

Щоб збільшити молочну продуктивність свиноматки, потрібно:

  • Годувати свиноматку в період поросності так, щоб вона мала середню вгодованість і товщину жиру (в точці Р2) 14–17 мм;
  • Сортувати поросят через 48 год після опоросу – це впливає на зниження виробництва молока, завдяки розподіленню за вже закріпленими сосками між поросятами. Цю дію краще провести в перші 24 год;
  • Контролювати температуру тіла свиноматки після опоросу – у результаті це забезпечить максимальне споживання корму впродовж лактації. Визначення того, чи є у свиноматки лихоманка, є обов’язковою виробничою практикою, яка дає змогу персоналу своєчасно виявляти свиноматок, які потребують лікування. Найкраща стратегія – визначити температуру тіла свиноматки наступного ранку після опоросу, орієнтовно через 24 год після опоросу. У лактуючих свиноматок лихоманка визначається як температура тіла 39,4 °C;
  • Збільшити споживання корму, запровадивши триразову годівлю. У спекотну пору годування переносять на прохолодний період дня (наприклад 5, 11, 21 год), тим самим спонукаючи свиноматку підійматись до їжі та води, а в разі потреби примусово підіймати, щоб профілактувати утворення плечових ран, причиною яких є пролежні та малий запас жирової тканини;
  • Поступово збільшувати кількість корму до норми протягом перших 10 днів лактації. У таблиці наведено приклад кормової схеми для середньої свиноматки, яка годує 13 поросят. Коли добова даванка сягає максимуму, діятиме емпіричне правило: 3 кг корму виділяють на свиноматку та по 0,5 кг на кожне порося;
  • Обмежити свиноматку в годівлі після опоросу. Адже в перші 10 днів після опоросу свиноматка здатна продукувати більше молока, ніж можуть спожити поросята. Надлишок молока може спровокувати мастит;
  • Не давати без потреби замінники молока. Адже організм матері реагує збільшенням продукування молока, якщо його на 100% споживають поросята. З цієї причини їхня активність під свиноматкою дуже важлива, а введення без потреби замінників молока з перших днів після народження знижує молочність свиноматки;
  • Додавати енергетичні добавки в комбікорм для лактуючих свиноматок, щоб збільшити вміст енергії в кормі, поліпшити його перетравність, молочну продуктивність і якість молока;
  • Забезпечити оптимальну температуру (18-22 °С) на свинофермі;
  • Оптимізувати технологічні процеси на маточнику, щоб мінімізувати вплив стресу на тварин (уникати стороннього шуму, різких звуків);
  • Знижувати ризик захворювання свиноматок і поросят шляхом організації групових опоросів і системи «порожньо – зайнято»;
  • Стежити за допомогою лічильника води за оптимальним забезпеченням тварин водою. Лактуючій свиноматці потрібно 30-40 л води на день. Середня швидкість протікання води в напувалки має становити 4 л/хв;
  • Регулярно перевіряти якість води з напувалок на відхилення від норми за кольором, запахом і смаком;
  • Регулярно вести контроль, чи з’їдають свиноматки весь корм із годівниць. Це має відбуватися максимум через 30 хв після роздавання корму. Якщо це не так, перевірте забезпечення водою, виміряйте температуру тварини;
  • Уникати різких змін складників комбікорму – робіть це поступово;
  • Стежити за молочними залозами свиноматок: якщо вони почервоніли й набрякли, свиноматка лягає на живіт і не підпускає поросят смоктати – це ознака синдрому ММА;
  • Перевіряти, чи вийшов послід у свиноматки – найпізніше через день після опоросу;
  • Перевіряти молочну продуктивність свиноматки, спостерігаючи за поросятами (регулярне зростання, добові прирости, неспокійна поведінка в гнізді);
  • Перевіряти вгодованість свиноматок наприкінці лактації. Зазвичай втрата 6–7% маси тіла не впливає на подальшу репродуктивність. Зважування окремих тварин полегшує оцінювання;
  • Очищати зернові корми, висушувати їх до потрібної вологості, а за потреби чи з профілактичною метою додавати адсорбент мікотоксинів. Адже мікотоксини можуть шкодити здоров’ю та продуктивності свиноматок і поросят, погіршувати смакові якості корму, що негативно впливає на споживання;
  • Збалансувати комбікорм за всіма складниками поживності з урахуванням генетичного потенціалу стада й особливостей кормової бази, наявної в господарстві, з додаванням спеціальних кормових добавок для покращення апетиту й перетравлення корму.

Раніше повдіомлялося, що впливає на молочну продуктивність свиноматок.

Схожі новини

Козівництво набирає популярності, але є проблеми – Економіка
ЕКОНОМІКА

Козівництво набирає популярності, але є проблеми – Економіка

10.11.2025
За 3 квартали виробили 57 тис. тонн масла – Економіка
ЕКОНОМІКА

За 3 квартали виробили 57 тис. тонн масла – Економіка

10.11.2025
Бджільництво ще більше стає міждисциплінарною наукою – Економіка
ЕКОНОМІКА

Бджільництво ще більше стає міждисциплінарною наукою – Економіка

09.11.2025
НБУ презентував нову срібну пам’ятну монету «Архангел Михаїл»
ЕКОНОМІКА

НБУ презентував нову срібну пам’ятну монету «Архангел Михаїл»

08.11.2025
Правильне співвідношення жиру й білка в молоці віддзеркалює забалансований раціон ВРХ – Економіка
ЕКОНОМІКА

Правильне співвідношення жиру й білка в молоці віддзеркалює забалансований раціон ВРХ – Економіка

08.11.2025
Як змінилися міжнародні резерви України у жовтні — НБУ
ЕКОНОМІКА

Як змінилися міжнародні резерви України у жовтні — НБУ

08.11.2025
наступна новина
Форум Poultry Farming висвітлить тенденції й ефективні практики в кормах для птиці – Економіка

Форум Poultry Farming висвітлить тенденції й ефективні практики в кормах для птиці - Економіка

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАРІЙ

Використання матеріалів сайту "Кіра-інфо" на інших інформаційних ресурсах допускається винятково із зазначенням назви ресурсу з гіперлінком у першому абзаці матеріалу на сторінку, а не на головну сторінку сайту "Кіра-інфо".

КАТЕГОРІЇ НОВИН

  • АВТО
  • Без категорії
  • ГАДЖЕТИ
  • ЕКОНОМІКА
  • ЕЛЕКТРОНІКА
  • ЗДОРОВ'Я
  • ІНТЕРЬЕР
  • Календарні свята
  • КРИПТОВАЛЮТИ
  • КРОПИВНИЦЬКИЙ
  • КУЛЬТУРА
  • НАРОДНІ ПРИКМЕТИ
  • ПОБАЖАННЯ
  • ПРИВІТАННЯ
  • ПРИВІТАННЯ НА ІМЕНИНИ
  • САД/ГОРОД
  • СУСПІЛЬСТВО
  • ТЕХНО
  • Тости
  • Що подарувати?

НОВИНИ ЗА ТЕГАМИ

Passat Pro Toyota ДТЕК МВФ Рибалка блекаут зберігання енергії косметология інвестиції

ОСТАННІ НОВИНИ

1 нюанс, і перці виростають по 15 см діаметром: мʼясисті і соковиті – як у Житомирі | САД ТА ГОРОД

1 нюанс, і перці виростають по 15 см діаметром: мʼясисті і соковиті – як у Житомирі | САД ТА ГОРОД

11.11.2025
Ця озима цибуля — справжній гігант: 3 сорти, за які городники Полтави відкрито конкурують | САД ТА ГОРОД

Ця озима цибуля — справжній гігант: 3 сорти, за які городники Полтави відкрито конкурують | САД ТА ГОРОД

11.11.2025

© 2025 Студія "Кіра-інфо" Рекламний відділ: ukraina.portal.24@gmail.com

немає результатів
подивитись усі результати
  • ГОЛОВНА
  • КРОПИВНИЦЬКИЙ
  • ЕКОНОМІКА
  • СУСПІЛЬСТВО
  • КУЛЬТУРА
    • ПРИВІТАННЯ
    • ПРИВІТАННЯ НА ІМЕНИНИ
    • ПОБАЖАННЯ
    • Календарні свята
    • НАРОДНІ ПРИКМЕТИ
    • Тости
    • Що подарувати?
  • ЗДОРОВ’Я
  • ДІМ
    • ІНТЕРЬЕР
    • САД/ГОРОД
    • ПОСЛУГИ
  • ТЕХНО
    • ЕЛЕКТРОНІКА
    • ГАДЖЕТИ
    • КРИПТОВАЛЮТИ
  • АВТО

© 2025 Студія "Кіра-інфо" Рекламний відділ: ukraina.portal.24@gmail.com

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In